Er zijn veel manieren om je eigen stukje of stuk tuin af te bakenen. Het plaatsen van een schutting is één van de meest toegepaste manieren. Ondanks dat er vele soorten kant en klare tuinschermen op de markt zijn worden schuttingen met de planken om en om gemonteerd nog veelvuldig toegepast. De voornaamste reden dat men voor een schutting kiest met planken om en om gemonteerd is dat je meer vrijheden hebt. Zo zijn standaard tuinschermen niet hoger dan 180cm en kom je nagenoeg nooit helemaal uit met de gewenste lengte van de schutting. Een schutting plaatsen met planken om en om gemonteerd is dus een ideale manier om een schutting geheel op maat te maken.

Schutting_plaatsen_0001

Schutting_plaatsen_0002 Schutting_plaatsen_0003

Houtsoort:
Een schutting maken op deze manier kan zowel met hardhout als met geïmpregneerd hout. Voor de juiste keuze qua houtsoort verwijs ik graag naar de artikelen geïmpregneerd hout en hardhout. Toch zal ik de belangrijkste verschillen hier nog even vermelden. Zachthout is goedkoper in aanschaf, makkelijker te verwerken en hardhout is duurder in aanschaf en moeilijker bewerkbaar maar gaat vele jaren langer mee zonder onderhoud te plegen.

Het belangrijkste van een schutting zijn de schuttingpalen. Daar waar de paal uit de grond komt zal deze het snelst gaan rotten. Een hardhouten paal met een duurzaamheidsklasse van 1 gaat langer dan 25 jaar mee en is dus een zeer goede keuze. Een geïmpregneerd paal zal vele jaren eerder doorgerot zijn waardoor het niet verstandig is deze zonder bescherming te plaatsen. Indien je kiest voor geïmpregneerde palen dan zal ik deze zeker in speciale paalhouders plaatsen. Steeds vaker zie je schuttingen gemaakt van geïmpregneerde planken gemonteerd aan hardhouten palen. Houd er wel rekening mee dat de palen dan veel donkerder van kleur zijn als de planken. Indien je de schutting met een dekkende verf gaat behandelen, de schutting laat begroeien is dit natuurlijk geen bezwaar.

Tip!: Indien je de schutting wilt schilderen of beitsen doe dit dan voordat je de schutting plaatst. Indien je dit achteraf wilt doen kom je niet meer goed tussen de planken.

Schutting plaatsen:
Ik ga in dit voorbeeld uit van een schutting van 200cm hoog en 450cm lang gemaakt van geïmpregneerde planken gemonteerd aan hardhouten palen. Alvorens je de schuttingplanken en palen gaat kopen informeer dan eerst welke lengte planken er verkrijgbaar zijn. Maak daarna een schets zodat je kan puzzelen hoe je het minste houtverlies hebt en wat het mooiste is. Indien ik bijvoorbeeld planken zou bestellen van 400cm lang dan heb ik telkens een stukje van 50cm tekort. Koop ik planken van 460cm lang dan heb ik telkens 10cm teveel. In mijn geval is het dan beter om planken te kopen van 300cm lang. Ik begin dan met een plank van 300cm lang en zaag vervolgens een plank doormidden zodat ik twee schuttingplanken van 150cm heb. Zo kom ik exact op 450cm. Op onderstaande illustratie begin ik met een plank van 150cm en eindig ik met een schuttingplank van 300cm.

Schutting_plaatsen_0004

Om een stevig en mooi geheel te krijgen begin ik de tweede rij met een plank van 300cm en eindig ik met een plank van 150cm.

Schutting_plaatsen_0005

Nu we weten waar de naden zitten kan ik de palen intekenen. Je begint en eindigt op een paal en tekent de palen waar de naden zitten eerst in. Als je alles op schaal getekend hebt dan kan je de tussenafstand van de palen opmeten. In dit geval bedragen de tussenafstanden van de palen niet meer dan 150 cm. Indien de tussenafstanden meer dan 150cm zijn dan dien je extra palen te gebruiken. Gebruik palen met een dikte van ongeveer 7 x 7 cm dikkere palen zullen zorgen voor meer inkijk waardoor je de planken veel dichter bij elkaar moet monteren. De lengte van de paal wordt bepaald door de hoogte van de schutting. Hou als stelregel aan dat de totale lengte van de paal anderhalf keer de hoogte van de schutting moet zijn. Bij een schutting van 200 cm hoog dien je dus palen van ongeveer 300cm te plaatsen.

Schutting_plaatsen_0006

Nu rest nog de berekening voor het aantal benodigde schuttingplanken. De makkelijkste manier om hierachter te komen is dit te tekenen op schaal. Zo weet je zeker dat er geen berekeningsfouten in zitten. Onderstaand de tekening die ik gemaakt heb om de planken uit te rekenen.

Schutting_plaatsen_0007

Zoals je ziet heb je voor één kant 8 rijen planken nodig met een breedte van 14cm en 1 rij planken met een breedte van 7 cm (deze zaag je uit een plank met een breedte van 14cm). De tussenafstand is 10cm. Voor de andere kant van de schutting heb je exact hetzelfde nodig.

Het boodschappenlijstje komt er dan als volgt uit te zien:
26 planken van 300cm lang en 14 cm breed
4 Palen van 7x7x300cm
180 schroeven 4x45mm RVS

Nu we de juiste materialen hebben berekend en de afstanden weten kunnen we starten met de aanleg van de schutting. Start met de twee buitenste palen te plaatsen. In mijn voorbeeld plaats ik de schutting in een open veld. Indien je tegen een woning of schuur begint en/of eindigt zet de betreffende paal dan vast aan de muur met vier slagpluggen. Hou er dan voordat je de palen koopt rekening mee dat je dan palen nodig hebt van slechts de hoogte van de te maken schutting daar je meestal vlak langs de woning niet kan graven vanwege de fundering.

Graaf twee gaten van ongeveer 30x30cm met een diepte van 100cm en zet de buitenste palen hierin.

Schutting_plaatsen_0008

Stel de palen waterpas en zet ze tijdelijk vast met een paar schoren. Dit kan van bijvoorbeeld een paar panlatten. Stort vervolgens betonmortel in het gat. Indien je snel wilt doorwerken dan koop je hiervoor snelhardend betonmortel.

Schutting_plaatsen_0009

Nu de buitenste palen gesteld zijn span je een metselkoord tussen beide palen. Doe dit bovenaan en op ongeveer 30 cm vanaf de grond. Op deze manier kan je de tussenpalen makkelijker stellen. Graaf nu de gaten voor de tussenpalen en stel deze waterpas. Ook deze palen kan je het beste eerst tijdelijk verankeren door ze te schoren. Zet ze exact op de juiste afstand die we eerder in de tekening gemaakt hebben.

Schutting_plaatsen_0010

Als het beton uitgehard is kunnen we beginnen met het monteren van de schuttingplanken. Begin altijd bovenaan met het monteren van de schuttingplanken! Als je onderaan start dan is de kans groot dat je bovenaan niet goed uit zal komen.

Schutting_plaatsen_0011

Nu de eerste planken gemonteerd zijn is het handig om een paar klosjes te zagen met de afmeting van de tussenafstand van de schuttingplanken. In ons geval is dat 10cm. Hou de klosjes tegen de onderkant van de reeds gemonteerde schuttingplank of zet ze tijdelijk vast met een lijmklem. Druk nu de volgende rij schuttingplanken tegen de onderzijde van de klosjes en je weet zeker dat de plank op de juiste afstand gemonteerd wordt (klosjes zijn in rood aangegeven).

Schutting_plaatsen_0012

Vervolgens monteer je alle planken op dezelfde manier behalve de laatste plank. Voor de laatste plank kiezen we voor een over de lengte doorgezaagde plank. Deze zal dus een breedte hebben van 7cm.

Schutting_plaatsen_0013

Nu starten we aan de bovenkant van de andere kant. Monteer daar eerst een rij van planken met een breedte van 7 cm (overgebleven van de laatste rij schuttingplank van de eerste zijde). Vervolgens monteer je de rest van de planken op dezelfde manier.

Schutting_plaatsen_0014

Tip!: Geïmpregneerde schuttingplanken zijn meestal 16mm dik en 140mm breed. De breedte en de dikte verschillen per leverancier. Persoonlijk zal ik geen dunnere planken dan 14mm dik aanschaffen de breedte maakt niet uit. Hardhouten schuttingplanken hebben meestal een breedte van 145mm en de dikte verschilt per leverancier. Ook hier kies ik het liefst voor een plank van 16mm dik maar in ieder geval niet dunner dan 12mm.