Langzaam maar zeker wordt het weer tijd om aan de kuipplanten te denken. Ik weet het is nog te vroeg om deze in de nacht buiten te laten staan maar ze op een mooie zonnige dag een paar uurtjes op een beschutte plaats te zetten kan geen kwaad. Veel kuipplanten staan in terracotta bloempotten welke naar verloop van tijd witte vlekken krijgen. Dit wordt veroorzaakt door kalk in het kraanwater. De hardheid van het kraanwater is per plaats verschillend waardoor het probleem van witte vlekken op terracotta potten bij de een erger is dan bij de ander. Om de kalaanslag van de terracotta potten te verwijderen zijn er een aantal middeltjes te koop maar er is een veel goedkopere en minstens net zo effectieve manier om van de witte aanslag af te komen.

Water met azijn:

Vul een emmer met lauw kraanwater en voeg daar een scheutje azijn aan toe. Neem een spons en wrijf zachtjes over de kalkaanslag op de terracotta bloempotten. Nu de potten nat zijn is het niet goed te beoordelen of de kalkaanslag verdwenen is. Gooi het water met azijn dan ook nog niet weg voordat de terracotta bloempot geheel opgedroogd is. Zijn er na het opdrogen nog witte vlekken, of ben je een deel vergeten herhaal dan bovenstaande methode met het bewaarde water met azijn.

Je zal zien dat dit een zeer effectief middel is om van de witte vlekken af te komen.

Kalkaanslag op terracotta potten is niet voor iedereen een probleem. Er zijn genoeg mensen die juist niet kunnen wachten totdat hun potten witte vlekken en groene aanslag krijgen. Indien je groene aanslag op terracotta potten wil stimuleren kan je de pot insmeren met karnemelk.

Veel succes!

 

<