Lonicera die in het Nederlands Kamperfoelie heet doet de meeste mensen direct aan een rijk bloeiende klimplant denken die weelderig de pergola’s en schuttingen siert. De Lonicera pileata is echter een breed uitgroeiende heester met een hoogte van ongeveer 80cm die veel wordt aangeplant in plantsoenen, op taluds en als vakbeplanting. Het blad van de Lonicera pileata is vrij smal, dik en leerachtig glimmend groen. De kleine buisvormige citroengele bloemen die in mei bloeien hebben lange meeldraden en verspreiden een aangename geur. De vruchten zullen in Nederland en België niet vaak te zien zijn. Lonicera pileata is een half wintergroene heester die het op vrijwel iedere grondsoort doet. Ook is de Lonicera pileata niet kieskeurig voor wat betreft zonlicht en vochtigheid. Bij matige winters kan de Lonicera pileata zijn blad laten vallen maar zal in het voorjaar altijd weer uitlopen.

Lonicera_pileata_struikkamperfoelie_0001 Lonicera_pileata_struikkamperfoelie_0002 Lonicera_pileata_struikkamperfoelie_0003

Snoeien:
De beste tijd om Lonicera pileata te snoeien is september/oktober. Snoeien kan je doen met een heggenschaar. Snoei de heester gerust flink terug daar de Lonicera pileata snoei erg goed kan verdragen. Je kan de Lonicera pileata zelfs aanplanten als een lage heg.

Vermeerderen:
Lonicera pileata laat zich goed vermeerderen door het nemen van een houtstek.

Combineren met:
Hedera (Klimop)
Jasminum
Hydrangea

Latijnse naam:Lonicera pileata Standplaats licht:Zon/Halfschaduw/schaduw
Nederlandse naam:Struik Kamperfoelie Standplaats vocht:Geen voorkeur
Plantgroep:Heester/struik Grondsoort:Geen voorkeur
Bloemkleur:Citroengeel Wintergroen:Ja (Half)
Bloei:Mei Winterhard:Ja
Planthoogte:80cm Aantal per M²:3
<