Niet alleen over Nederlandse namen ontstaat vaak verwarring ook Latijnse namen willen nog wel eens veranderen. Dit is ook het geval bij de Duizendknoop die ik nog geleerd heb als Polygonum en nu Persicaria wordt genoemd. De naam mag dan van Polygonum veranderd zijn in Persicaria het is en blijft mijns inziens een schitterende bodembedekkende plant die ook nog rijk bloeit. Vooral de Persicaria amplexicaulis gebruik ik vaak in tuinen die ik aanleg. Of deze variëteit de mooiste bloemen heeft valt over te twisten. De reden dat ik deze veelvuldig aanplant heeft meer te maken met het feit dat de Persicaria amplexicaulis laat in de zomer tot vroeg in het najaar bloeit. Een onbekendere variëteit is de Persicaria filiformis die minder rijk zal bloeien maar de bloedlrode kleur maakt hier weer veel goed. Let wel op dat bovengenoemde variëteiten vrij hoog zullen worden en dus niet geschikt zijn voor de kleine tuin. Voor de kleinere tuinen is de Persicaria affinis met een hoogte van 25 cm prima geschikt.

Persicaria_duizendknoop_0001 Persicaria_duizendknoop_0002 Persicaria_duizendknoop_0003
Persicaria Amplexicaulis Persicaria Filiformis Persicaria Affinis

Tuinhandschoen_0001Bij aanraking van deze plant is het verstandig om tuinhandschoenen te dragen daar de plant fototoxische stoffen bevat wat ernstige huidirritatie kan veroorzaken. Lees hier meer over fototoxiteit.


Vermeerderen:
Niet zelden hoor je dat Duizendknoop een woekerende plant is wat mijns inziens niet waar is. De Persicaria mag dan wel op wortelstokken groeien die zich inderdaad flink kunnen uitbreiden maar de plant is makkelijk in de toom te houden door deze delen weg te steken. De afgestoken delen kan je weer uitplanten en zullen zeker goed aanslaan.

Combineren met:
Siergras (Miscanthus)
Ligularia
Rudbeckia

Latijnse naam: Persicaria amplexicaulis voorheen Polygonum amplexicaulis Standplaats licht: Zon/halfschaduw
Nederlandse naam: Duizendknoop Standplaats vocht: Geen voorkeur
Plantgroep: Vaste planten Grondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: Purperrood Wintergroen: Nee
Bloei: Juli/september Winterhard: Ja
Planthoogte: 90cm Aantal per M²: 6 tot 8
<