banner003

Container_huren

banner_rinagro

tuintools

De Acer platanoides ‘Globosum’ die zowel Kogelesdoorn als Bolesdoorn genoemd wordt is een ideale vormboom. Waar je de meeste bolvormen met regelmaat moet snoeien om een mooie bolvorm te verkrijgen of behouden is dit bij de Bolesdoorn absoluut niet nodig. De Bolesdoorn groeit van nature met een bolvormige kroon. Je zou dus zeggen dat de Acer platanoides ‘Globosum’ de meest aangeplante bolboom van Nederland en België zou zijn maar dit is vreemd genoeg niet het geval, of zou het de hogere prijsklasse zijn. De Robinia en Catalpa worden veel vaker aangetroffen terwijl hier de snoeischaar ieder jaar flink moet worden ingezet. Voor wie op zoek is naar een boom met bolvormige kruin op stam en niet veel kaas heeft gegeten van het snoeien is deze boom een absolute aanrader.

Acer_platonoides_0001 Acer_platonoides_0002 Acer_platonoides_0003

Wie de Acer platanoides ‘Globosum’ wel veel gebruikt zijn de gemeente. Met grote regelmaat zie je de Bolesdoorn aangeplant in parken, straten en pleinen. Niet gek als je bedenkt dat snoeien een zeer grote kostenpost is. De wat hogere investering zal al gauw terugverdient worden. De Acer platanoides ‘Globosum’ heeft een zeer dicht bladerdek met het o zo kenmerkende handvormige blad van een Acer en loopt met een lichte bruinrode kleur uit. Naarmate het seizoen vordert kleurt het blad naar diepgroen om er in de herfst weer vanaf te vallen. Wie een blad van de Acer platanoides ‘Globosum’ afbreekt zal zien dat er uit de wond wit melksap komt.

Let bij de aanschaf van de Bolesdoorn wel goed op waar de kroon van de boom begint. Ondanks dat de hoogte tot wel 5 à 6 meter hoog kan zijn ben ik regelmatig Bolesdoorns tegengekomen waar de kroon van de boom op slechts 175 à 200 cm begint wat natuurlijk niet handig is als je onder de boom door moet lopen. De Bolesdoorn prefereert een standplaats met rondom veel licht en ruimte om de flinke bol te ontwikkelen en groeit het liefst op een luchtige humusrijke grond.

Snoeien:
De snoeischaar mag je wat mij betreft bij de Acer platanoides ‘Globosum’ wel in de kast laten liggen. Snoeien is niet alleen niet nodig de Bolesdoorn zal er ook niet mooier en beter op worden. Alleen als je de hoogte waarop de kroon begint wilt verhogen kan je overwegen om te gaan snoeien. De beste manier is dan om de onderste takken van de Bolesdoorn tot aan de stam weg te zagen.

Reacties  

 
+3 #1 Hans 18-02-2010 00:05
Acer heb je toch ook in het rood? Tenminste met rood blad of is dat geen acer?
Citeer
 
 
+4 #2 E. Wijnia 21-02-2010 17:15
dat is de Acer platanoides 'Royal Red',
maar als je die in bolvorm wilt hebben, moet je hem wel snoeien (en goed uitkijken dat hij daarbij niet doodbloed!)
Citeer
 
 
+56 #3 J.Bul 21-02-2010 21:47
Het niet snoeien is duidelijk maar wat als je de kroon toch te groot vindt en deze kleiner wilt hebben(dus niet hoger zoals in het gegeven voorbeeld)!
Citeer
 
 
+26 #4 roelofjan 21-02-2010 22:13
Kun je een oude bolesdoorn [30 jaar, stamdoorsnee circa 30 cm] die nog nooit gesnoeit is ook helemaal terug snoeien en loopt deze dan ook weer mooi uit??
Citeer
 
 
+50 #5 Richard 21-02-2010 22:17
Ik heb twee bolesdoorns naast elkaar in de tuin staan. Ze staan daar nieuw vanaf het voorjaar. Afgelopen najaar heeft een daarvan een 'groeispurt' gemaakt en is nu veel hoger dan de andere dmv enkele lange takken recht naar boven. Kan ik deze wel snoeien (tot gelijke hoogte met de andere) en wanneer?
Citeer
 
 
+10 #6 tuinierenWalter van t Hof 22-04-2012 13:20
Ik heb 4x acer platanoides globosum en eentje heeft vorig jaar zijn bladeren vroeger verloren dan de 3 anderen en nu lijkt hij geen bladeren te vormen nochtans zijn de takken nog soepel. Wat kan hiervan de uitleg zijn?
Citeer
 
 
-2 #7 acer platanoides Crimson Sentryjeroen verrier 09-07-2012 21:00
mijn Crimson Sentry (rode bolvormige acer) wordt niet rood. Nieuw blad begint mooi rood maar wordt al snel steeds groener terwijl hij rood zou moeten worden. Grond is gezond, voldoende zon.
Wie heeft de oplossing?
Citeer
 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

gerelateerde artikelen

Steun Onlinetuinieren.nl

Wordt ook vrienden van onlinetuinieren door een klein bedrag te doneren.

Bedrag:   EUR

Nieuwsbrief

Meld je aan en maak kan op een
BBQ t.w.v. 322,- euro!
BBQ_aktie002_blauw
Voornaam *
Achternaam
Email-adres *

* Verplichte velden

Laatste reacties

RSS