De Abeliophyllum distichum die in het Nederlands witte forsythia of sneeuwforsythia wordt genoemd is een zeer onbekende bladverliezende heester die wat mij betreft wel wat bekendheid verdiend. De Abeliophyllum distichum komt van nature voor in Korea en behoort tot de belangrijke groep van de Oleaceae. De twijgen lopen zwartpurper uit en zullen later lichter van kleur worden. Het blad is donker en glimmend zoals het blad van de Abelia wat direct de naam Abeliophyllum verraadt daar dit ‘Abelia-bladig’ betekent. Vanaf half maart bloeit de Abeliophyllum distichum, met op forsythia lijkende, wit/roze bloemen. De bloei loopt gewoonlijk tot eind april door. Naast de Abeliophyllum distichum is er de Abeliophyllum distichum ‘Roseum’ die roze bloemen heeft.

Abeliophyllum_distichum_witteforsythia_0001 Abeliophyllum_distichum_witteforsythia_0002 Abeliophyllum_distichum_witteforsythia_0003
Abeliophyllum Distichum Bloemen detail Abeliophyllum Distichum 'Roseum'

Snoei:
Abeliophyllum distichum is een plant die je niet hoeft te snoeien. Eventueel kan je lang uitgroeiende twijgen inkorten maar let wel op dat de plant op overjarig hout bloeit. Te veel wegknippen zal dus betekenen dat u minstens één jaar bloemen moet missen.


Vermeerderen:
De Abeliophyllum distichum kan je het beste vermeerderen middels zomerstek of afleggen.

Combineren met:
Asarum
Aconitum (Monnikskap)
Rubus tricolor

Latijnse naam:Abeliophyllum distichum  Standplaats licht:Zon/Halfschaduw
Nederlandse naam:Witte forsythia Standplaats vocht:Normaal
Plantgroep:Heester/struik Grondsoort:Normaal
Bloemkleur:Wit/roze Wintergroen:Nee
Bloei:Maart/april Winterhard:Nee
Planthoogte:150cm Aantal per M²:1