De Cotinus heeft de Nederlandse naam Pruikenboom te danken aan het feit dat de heester behoort tot de groep van de pruikenboomachtigen. De Cotinus bloeit geelgroen met lange geveerde behaarde en steriele stelen vanaf juni tot en met juli. De Cotinus coggygria zelf is een heester met groen blad. Persoonlijk kies ik liever voor de Cotinus coggygria 'Nottcutt's Variety' of de Cotinus coggygria 'Royal Purple' beide met mooi donker rood blad. Jammerlijk genoeg zijn vele ‘te bang’ om planten te kiezen met rood blad. Natuurlijk moet je goed kijken waar je dit toepast maar een beetje durf in de tuin zal vele tuinarchitecten goed doen. En voor wie geen keuze kan maken is er altijd nog de Cotinus coggygria 'Follis Purpureis' deze soort heeft donkerpurper blad met groen blad daartussen. In tegenstelling tot de groenbladige Cotinus soorten bloeien de roodbladige Cotinus soorten met roodbruine bloemen die feilloos overgaan in de kleuren van het blad.

Cotinus_pruikenboom_0001 Cotinus_pruikenboom_0002 Cotinus_pruikenboom_0003

Tuinhandschoen_0001Bij aanraking van deze plant is het verstandig om tuinhandschoenen te dragen daar de plant fototoxische stoffen bevat wat ernstige huidirritatie kan veroorzaken. Lees hier meer over fototoxiteit

 

 

Snoei:
Wie een Cotinus enkel heeft aangeplant voor de bloemen dient met de snoeischaar goed op te passen. Mijn ervaring is dat de Cotinus zich prima laat snoeien al moet je dan wel accepteren dat de heester minder rijk zal bloeien.

Populaire soorten:
• Cotinus coggygria
• Cotinus coggygria 'Purpureus'
• Cotinus coggygria 'Royal Purple'
• Cotinus coggygria 'Young Lady'
• Cotinus coggygria 'Nottcutt's Variety'
• Cotinus coggygria 'Follis Purpureis'

 

 

Combineren met:
Cornus Mas (Gele Kornoelje)
• Coreopsis
• Silphium

 

 

Vermeerderen:
Pruikenboom laat zich vrijwel altijd goed vermeerderen middels afleggen

 

Cotinus_pruikenboom_0004 Cotinus_pruikenboom_0005 Cotinus_pruikenboom_0006

 

Latijnse naam:Cotinus Standplaats licht:Zon/Halfschaduw
Nederlandse naam:Pruikenboom Standplaats vocht:Normaal/doorlatend
Plantgroep:Heester/struik Grondsoort:Geen voorkeur
Bloemkleur:Geelgroen tot rozerood Wintergroen:Nee
Bloei:Juni/juli Winterhard:Ja
Planthoogte:300cm Aantal per M²:0,5