Delphinium met als Nederlandse naam Ridderspoor is een grote groep planten. Al deze variëteiten zijn rijk bloeiend mits ze in een goed doorlatende humusrijke grond staan. Delphinium is wel wat gevoelig voor meeldauw en een plaats in de wind kunnen ze zeker niet waarderen. Voor zover mij bekend zijn alle soorten Delphinium volkomen winterhard. Delphinium soorten bloeien allen tussen het einde van de lente en het einde van de zomer met paarse, blauwe, rode, witte of gele bloemen. Het blad van Delphinium is diep ingekerft met 3 tot 7 bladdelen.

Delphinium_ridderspoor_0001 Delphinium_ridderspoor_0002 Delphinium_ridderspoor_0003
Delphinium Belladonna
Hybriden
Delphinium Elatum Hybriden Delphinium Pacific Hybriden

De Delphinium is een te grote groep planten om deze allemaal apart te bespreken. Wel kan ik ze onderverdelen in 3 groepen te weten:

Delphinium belladonna hybriden:
De Delphinium belladonna hybriden zijn over het algemeen bossige planten die niet hoger zullen worden dan 100cm. Na de bloei kan je proberen om deze groep een tweede bloei te laten doormaken door de plant af te knippen.

Combineren met:
Echinacea
Monarda

Delphinium elatum hybriden:
De Delphinium elatum hybriden is een groep die een stuk hoger wordt dan de belladonna hybriden. Deze groep kan een hoogte bereiken van 190cm.

Combineren met:
Knautia
Phlox (Vlambloem)

Delphinium pacific hybriden:
De Delphinium pacific hybriden zijn verreweg de hoogste uit de Delphinium groep. Sommige kunnen een hoogte bereiken van wel 250cm. Ondersteuning van deze hoge vaste planten is dan ook gewenst.

Combineren met: 
Anemone (Herfst Anemoon)
Aster (Herfst Aster)

Vermeerderen:
Alle Delphinium soorten laten zich goed vermeerderen middels scheuren/delen.

Let wel op als er kinderen in uw tuin kunnen komen dat die de mooie bloemen van de Delphinium niet plukken en onverhoopt in hun mond steken! De Delphinium is bijzonder giftig!