De Lavatera is voor mij om meerdere redenen een spectaculaire tuinplant die veel vaker aangeplant mag worden. Ten eerste is de snelheid waarop de Lavatera ieder jaar weer uitgroeit tot een hoogte van maar liefst 200cm (afhankelijk van de variëteit) indrukwekkend om te zien. Ten tweede is de bloeiwijze mooi en zeer uitbundig. De bloemen bloeien tot aan de eerste nachtvorst. De Lavatera vraagt hiervoor wel een plaats in de zon en dan het liefst in een humusrijke grond. Let bij het planten van een Lavatera op dat je een zo warm mogelijke plaats in de tuin uitzoekt daar de Lavatera licht vorstgevoelig is.

Lavatera_malva_struikmalva_0001 Lavatera_malva_struikmalva_0002 Lavatera_malva_struikmalva_0003

Snoei:
Over de snoei van de Lavatera ben ik het meestal niet eens met wat men zegt en schrijft. Meestal lees je dat je een Lavatera niet voor de winter mag snoeien daar de kans van invriezen te groot is. Indien je deze, naar ik aanneem, goed bedoelde raad opvolgt zal dit inhouden dat je de gehele winter tegen een lelijk geheel aan zit te kijken. Ik snoei na de eerste nachtvorst de Lavatera af tot een hoogte van ongeveer 60 cm en in het voorjaar, als de Lavatera begint uit te lopen, snoei ik deze terug tot een hoogte van ongeveer 25cm. Op deze manier loop ik geen risico dat de Lavatera invriest en zit ik niet de hele winter tegen een lelijke plant aan te kijken.

Populaire soorten:
De Lavatera ‘Ice Cool’ is een variëteit die minder hoog wordt (100cm) en witte bloemen draagt. De Lavatera ‘Rosea’ wordt ongeveer twee meter hoog en bloeit roze. Zoek je een Lavatera met een aparte bloem dan is de Lavatera maritima die ongeveer 120cm hoog kan worden een goede keuze. De kleur bloemen van de Lavatera maritima wordt van buiten naar binnen steeds intenser van bleekroze naar aubergine.

Vermeerderen:
Lavatera kan je het beste vermeerderen middels stekken.
 
Combineren met:
Verbena (IJzerhard)
Scutellaria (Glidkruid)
Veronicastrum

Latijnse naam: Lavatera Standplaats licht: Zon/halfschaduw
Nederlandse naam: Malva, Struikmalva Standplaats vocht: Droog
Plantgroep: Vaste planten/half heester Grondsoort: Geen voorkeur
Bloemkleur: Roze Wintergroen: Nee
Bloei: Juli/september Winterhard: Ja
Planthoogte: 35cm Aantal per M²: 9 tot 11