Blokhutten en tuinhuisjes zijn zeer populaire tuinartikelen die als warme broodjes over de toonbank vliegen. Er is dan ook een heftige concurrentiestrijd losgebarsten. De een levert een blokhut nog goedkoper dan de ander. Dit lijkt interessant maar hier schuilen ook gevaren. Door de concurrentiestrijd van blokhutten en tuinhuisjes bezuinigen leveranciers op alles wat mogelijk is. In advertenties op internet worden blokhutten afgebeeld die voorzien zijn van alle extra’s maar de prijs die er bij staat is slechts voor het meest simpele model zonder extra’s. Oppassen dus als je een blokhut op internet koopt! Toch zijn er genoeg webwinkels die wel goede, complete blokhutten tegen een concurrerende prijs aanbieden

Blokhut_tuinhuisje_0001 Blokhut_tuinhuisje_0002

Tip!: Informeer voordat je een blokhut aanschaft of er voor het plaatsen van een blokhut een vergunning noodzakelijk is. Dit kan je eenvoudig online doen op de site van het Ministerie van VROM of informeer bij de gemeente waarin je woont.

1. De wandplanken van een blokhut dienen minimaal 28mm dik te zijn.

2. Let er op of de blokhut wordt aangeboden met dakleer of dakshingles. Dakshingles heeft de voorkeur.

3. Let op of de blokhut wordt aangeboden met echt glas of acrylglas. Natuurlijk heeft echt glas de voorkeur. Helaas worden er maar al te vaak blokhutten aangeboden waar geen glas of acrylglas bijgeleverd wordt.

4. De meeste kans op rotten ontstaat waar de blokhut rust op de fundering. Het is dan ook verstandig om funderingsbalken mee te bestellen.

5. Impregnatie: Indien een blokhuttenleverancier de blokhut kan impregneren let dan heel goed op de manier waarop de blokhut geïmpregneerd wordt. Er is volgens mij maar één juiste en helaas dure manier van impregneren en wel het onder hoge druk impregneren. Het hout van de blokhut wordt dan onder druk vacuüm behandeld waardoor het impregneermiddel tot in de kern van het hout doordringt en daarna op latten teruggedroogd. Helaas zie ik maar al te vaak dat bedrijven het onderdompelen van het hout in een impregneermiddel bij blokhutten toepassen. Dit doet mijns inziens meer kwaad dan goed aan het hout. Door het onderdompelen van het hout dringt het impregneermiddel slechts enkele millimeters in het hout. Het hout wordt over het algemeen niet of niet goed teruggedroogd waardoor de planken niet meer in elkaar passen zoals de blokhutfabrikant het bedoeld heeft of erger nog, krom trekken. Kortom goed impregneren van een blokhut duurt lang, is kostbaar en wordt over het algemeen enkel door de fabrikant zelf uitgevoerd.

Tip!: blokhut opbouwen


<