Waar moet je op letten bij de aanschaf van graszoden?

Wanneer je een stuk grond of een tuin hebt waar je graag gras zou willen hebben, dan zijn er veel zaken waar je dient rekening mee te houden bij het aanleggen van graszoden naast de nodige expertise. Dit hangt natuurlijk af van je wensen, gebruik en onderhoud van de graszoden. Want het laatste wat je wilt is dat het een kostbare aangelegenheid wordt en waarbij je vroegtijdig van je graszoden afscheid moet nemen.

graszoden-leggen

Voorbereiding
Stap 1: Als eerst is het belangrijk om vast te stellen wat voor activiteiten er zullen plaatsvinden op de graszoden. Dus gaat het om een tuin waarbij er spelende kinderen en huisdieren zullen voorkomen of sportieve activiteiten.
Stap 2: Nadat dat dit gebeurd is zullen er nauwkeurige metingen verricht moeten worden om zo het aantal vierkante meters graszoden te bepalen. Je wilt tenslotte niet teveel verspillen door te veel graszoden in te kopen. Let wel: minimaal verlies van graszoden ontstaat altijd als er sprake is van een rechthoekig of rond gazon. Hierbij gaat circa 10% verloren.

Extra info: De graszoden zullen op de juiste grond geplaatst moeten worden. Boven de verharde grondlaag zal ongeveer 2 cm zachte grond moeten liggen. Hier worden vervolgens de graszoden opgelegd. Bij het aanleggen van de graszoden hoort de grond onkruid/puin vrij te zijn voor de werkzaamheden. Tevens is het verstandig om de bereikbaarheid tot je tuin of stuk grond te vergemakkelijken indien mogelijk.

Onderhoud
Nadat je gazon aangelegd is dan is het essentieel om de graszoden goed te onderhouden zodat je er nog lang van kunt genieten. Goed onderhoud verlengt de levensduur! Verder oogt je gazon beter en groener met de juiste besproeiing, bemesting en door het regelmatig te maaien. Dit zorgt er ook voor dat de kans op aanwezigheid van onkruid of mos sterk wordt verkleind.

Besproeiing
Een van de onderhoudsonderdelen van je nieuwe gazon betreft het sproeien. In de eerste weken is er besproeiing nodig zodat de graszoden zich aansterken en de wortelen kunnen gaan nestelen zonder enige vorming van naden. Afhankelijk van de periode in het jaar moet je de frequentie en watervolume aanpassen voor je gazon. Dus oftewel, hoe droger het is hoe meer water er bijvoorbeeld nodig is. Dit varieert ook per maand of seizoen.

Gras maaien en uitkammen
Hierbij speelt het seizoen van het jaar een factor in het gras maaien en de frequentie hiervan. Vooral de mate in hoeverre je de gras maait is ook belangrijk. Is je gras te hoog, dan raakt je grasmat snel uitgeput omdat er minder zonlicht onderin terecht komt en een hoge grasmat verbruikt veel meer voedingstoffen. Maai je je gras te kort dan is het kwetsbaar voor het weer en externe zaken die je grasmat kunnen beschadigen. De hoogte van de grasmaaier dien je zo af te stellen dat het de grassprieten op ongeveer 3 cm tot 4 cm maait.
Het uitkammen van je grasmat kan je het beste minimaal 1 keer per jaar uitvoeren. Het uitkammen oftewel verticuteren met een verticuteerhark of machine zorgt ervoor dat er meer lucht, licht en water bij de wortels kan doordringen. Hierdoor worden er ook mos en gazonvilt verwijderd. Tevens voorkom je ook de groei van paddenstoelen en schimmels in je grasmat.

Bemesting
Tenslotte het onderdeel bemesting. De bemesting vindt meestal plaats tussen maart en oktober vanwege de seizoenen. Dus de periode van bemesting en de hoeveelheid voeding dient men ook rekening mee te houden. Na het bemesten is het verstandig om te gaan sproeien zodat de bemesting goed verloopt. Er zijn zoveel verschillende type voeding en mestkorrels op de markt waardoor je door de bomen het bos niet meer kunt zien. Dan is het wijsheid om bij een leverancier van bemesting naar specifieke advies te vragen m.b.t. de juiste voeding voor jouw grasmat. Er zijn veel verschillende soorten bemesting. De essentiële meststoffen zijn stikstof (N), fosfaat (P) en Kali (K). Het is aan te raden om het gazon te bemesten met NPK 12-10-18. Dit is een mestkorrel die je tijdens een mestperiode kunt toepassen. Voor verdere gebruiksaanwijzingen kun je de informatie op de verpakking navolgen.

gerelateerde artikelen

<