Aankoop advies tuinschermen:

Voordat je overgaat tot de aankoop van tuinschermen zal je moeten overwegen of je hardhouten of zacht houten tuinschermen gaat plaatsen. Beide hebben voor en nadelen. Hieronder geef ik zoveel mogelijk informatie over beide soorten.

Hardhouten tuinschermen:
Hardhouten tuinschermen zijn over het algemeen een stuk duurder dan zacht houten schermen. Toch zal je na verloop van jaren een goede investering gedaan hebben daar de hardhouten tuinschermen wel tot twee keer langer mee kunnen dan zacht houten tuinschermen.

Houtsoort:
Allereerst is het belangrijk te kijken van welk hardhoutsoort de tuinschermen gemaakt zijn. Niet al het hardhout is even duurzaam. Hiervoor heeft men de duurzaamheidsklasse in het leven geroepen. Op deze pagina staan de meest gebruikte hardhoutsoorten met de duurzaamheidsklasse.

Aantal planken:
Vervolgens is het aantal planken van belang. Hoe meer planken gebruikt worden voor het tuinscherm hoe meer privacy je hebt. Als je de schermen met de planken horizontaal plaatst zijn schermen met 15 planken afdoende. Let wel op met 15 planken bedoel ik dus ook echt 15 planken zonder tussenliggers mee te rekenen. Vooral op internet zie je advertenties staan van tuinschermen met 17 of 18 planken maar het komt niet zelden voor dat ze daar de tussenliggers ook meerekenen. Als je een schutting plaatst met de planken verticaal dan zal ik eerder voor een tuinscherm kiezen met 17 planken en 3 tussenlatten. Ik ga dan wel uit van hardhouten tuinschermen die gemaakt zijn van planken met een plankbreedte van 14,5 cm.

Plankdikte:
Ook hier wordt heel veel mee gerommeld. Ik heb eens tuinschermen besteld met een plankdikte van 16mm die in wekelijkheid slechts 12 mm waren. Persoonlijk geeft ik de voorkeur aan een plankdikte van ongeveer 15mm.

Schroeven:
Een goed hardhouten tuinscherm is altijd geschroefd met RVS schroeven. Kijk even of de schroeven netjes verzonken zijn in het hout.
Tip!: Als je tuinschermen met de planken horizontaal plaatst heb je minder inkijk en een rustiger beeld. Toch beslist men vaak om de schermen met de planken verticaal te plaatsen. De voornaamste reden is dat men bang is voor inbrekers die dan makkelijker over de schutting kunnen klimmen. Persoonlijk vindt ik dit geen goede reden daar ik zowel over een schutting heen klim met de planken horizontaal of verticaal. Een betere reden om de tuinschermen met de planken verticaal te plaatsen is dat het gevaarlijk kan zijn voor kinderen die op de schutting klauteren. Er zijn genoeg handjes en vingertjes gebroken bij het vallen. Het handje blijft dan tussen de planken steken. Dit gebeurt zo vaak dat verschillende gemeente schuttingen met de planken horizontaal die aan de openbare weg grenzen willen verbieden.

Zacht houten schermen:
Tuinschermen gemaakt van vuren heb je in zeer veel verschillende modellen. Maar zo veel keuze in modellen zo veel keuze is er ook in kwaliteitsverschil. Het eerste waar je naar kijkt is of de zacht houten tuinschermen geïmpregneerd zijn of niet en zo ja hoe ze geïmpregneerd zijn. Vervolgens kijk je naar de dikte van de planken. Ik zou een plankdikte van minimaal 12mm kiezen maar liefst nog dikker. Als dat allemaal voldoet dan rest de vraag of de schermen geschroefd zijn of geniet. Geef altijd de voorkeur aan schermen die geschroefd zijn en dan het liefst met RVS schroeven.

Palen:
Als je hardhouten tuinschermen gaat plaatsen lijkt het als vanzelfsprekend dat je hier hardhouten palen voor kiest. Ik raad aan om dit ook te doen als je zacht houten tuinschermen gaat plaatsen. De paal is het eerste wat rot en dus één van de belangrijkste delen van de schutting en is het laatste waar op bezuinigd moet worden. Toch vindt niet iedereen dit mooi. Een hardhouten paal is donkerbruin en een zacht houten tuinscherm lichtbruin (zandkleur). Als je toch klimplanten tegen de schutting plaatst of de schutting met een dekkende verf gaat schilderen is dit natuurlijk geen probleem. Indien je dit niet van plan bent is het de vraag of je donkere palen met licht tuinschermen mooi vindt. Zo niet dan raad ik aan om kortere palen aan te schaffen en deze te plaatsen in paalhouders. Bij een standaard tuinscherm van ongeveer 180x180cm plaats je normaal gesproken palen van 275cm kies als je met paalhouders werkt voor palen van 240cm.
 
L-beslag:
Tuinschermen dienen opgehangen te worden aan L-beslag. Dit zijn hoekjes in een L vorm. Ieder tuinscherm hoort te hangen aan minimaal 4 stuks L-beslag. Aan het l vormige hoekje is meestal een dikke schroef gelast die je in de paal dient te draaien. Boor eerst een gat in het hout met een boor die 1mm kleiner is dan de schroef. Als het L-beslag lastig de paal ingaat doop deze dan eerst in de boter je zal zien dat dit dan een stuk makkelijker gaat. Er is L-beslag te koop die thermisch verzinkt zijn en ze zijn er ook van RVS. Kies altijd voor RVS L-beslag! Al is dit wat moeilijker verkrijgbaar.

<