Aankoop advies vlonderplanken:
 
Vlonderplanken worden meer en meer gebruikt om terrassen en paden mee aan te leggen en randen van zwembaden en jacuzzi’s mee te maken. Vlonderplanken geven de tuin een natuurlijke uitstraling en passen erg goed in de tuinen van nu (2008). Vlonderplanken in combinatie met hardstenen tegels en zandkleurig split is een zeer geliefde combinatie. Er zijn verschillende soorten vlonderplanken die we in drie groepen kunnen verdelen.

Vlonder_vlonderplank_0001 Vlonder_vlonderplank_0002 Vlonder_vlonderplank_0003

Geïmpregneerde vlonderplanken:
 
Een vlonderterras maken van zacht houten vlonderplanken is de meest voordelige manier. Toch kan het op de lange termijn duurder zijn dan onderstaande oplossingen omdat het hout simpelweg minder lang meegaat en je het dus sneller zal moeten vervangen. Een geïmpregneerde vlonderplank is meestal van de houtsoort grenen en vrij makkelijk verkrijgbaar. Als je extra lang van een vlonderterras van geïmpregneerde vlonderplanken wilt genieten dan is het verstandig om onderliggers van hardhout te kiezen.

Aankoop advies geïmpregneerde vlonderplanken:

1. Koop alleen als de vlonderplanken voorzien zijn van een FSC-keurmerk.

2. Koop alleen als de vlonderplanken geïmpregneerd zijn met een Komo-keurmerk.

3. Let op of de planken mooi recht zijn. Bedenk wel dat hout een natuurproduct is en dat een plank nooit 100% recht zal zijn. Dit is niet erg daar je tijdens de aanleg de planken vrij makkelijk recht kan maken. Zie voor tips aanleg vlonderterras.
 
4. Maak je niet druk als er op de planken een laagje schimmel (witte waas) zit. Dit komt zeer vaak voor bij geïmpregneerde vlonderplanken maar zal in de buitenlucht vrij snel verdwijnen. Indien er zwarte schimmel plekken op het hout zichtbaar zijn dan zal dit vrijwel nooit helemaal wegtrekken. Deze zal ik dan ook niet kopen.

Hardhouten vlonderplanken:

Een vlonderterras gemaakt van hardhouten vlonderplanken is een stuk duurder dan eerder genoemde maar gaat daarentegen ook vele jaren langer mee. Persoonlijk vindt ik Bangkirai de beste houtsoort om te gebruiken voor een vlonderterras. Bangkirai is echter nog niet verkrijgbaar met een FSC-keurmerk wat weer een groot nadeel is. Een goed alternatief voor Bangkirai is Tatajuba of Garapa welke beide beperkt verkrijgbaar zijn met een FSC-keurmerk. Er worden ook vaak hardhouten vlonderplanken van de houtsoort Massaranduba aangeboden. Deze houtsoort is wel verkrijgbaar met een FSC-keurmerk en is iets donkerder rood van kleur. Vlonderplanken van de houtsoort angelim vermelho hebben de eigenschap in het begin sterk te ruiken. Dit is een voordelig hardhoutsoort die qua duurzaamheidsklasse prima is

Extra uitleg Bangkirai vlonderplanken:
Indien je bij de aankoop van Bangkirai kleine gaatjes in het hout ontdekt maak je dan geen zorgen. Meestal zal je denken dat er houtworm in de planken aanwezig is maar dit is niet het geval. De kleine gaatjes worden pinholes genoemd en zijn veroorzaakt door een worm die enkel gangen graaft in levend hout. De wormpjes zijn dus zeker niet meer aanwezig in de Bangkirai planken.

Aankoop advies hardhouten vlonderplanken:

1. Vraag altijd wat voor soort hardhout het betreft.

2. Controleer de duurzaamheidsklasse van het hout.

3. Let op of de planken mooi recht zijn. Bedenk wel dat hout een natuurproduct is en dat een plank nooit 100% recht zal zijn. Dit is niet erg daar je tijdens de aanleg de planken vrij makkelijk recht kan maken maar dit gaat met hardhout wel moeilijker dan met zachthout. Zie voor tips aanleg vlonderterras.

4. Bedenk voor de aankoop dat alle hardhoutsoorten zeer snel grijs zullen verkleuren. Indien je dit niet mooi vindt is dit te voorkomen door de planken te behandelen met een hardhoutolie. Maar om de plank de kleur te laten behouden dien je deze behandeling minimaal twee keer per jaar uit te voeren wat in de praktijk maar zelden gedaan zal worden.

5. Is het hardhout bij aankoop licht of zelf geel van kleur is dit vrij normaal en getuigd van vers hout! Het hout verkleurd al na enkele dagen door zonlicht naar donkerbruin. Niets om je zorgen over te maken dus.

6. In een particuliere tuin zijn vlonderplanken met een dikte van 21mm over het algemeen voldoende. Wel is het belangrijk om de onderliggers niet te vet uit elkaar te leggen. Bekijk het artikel vlonderterras maken voor meer info.

Kunststof vlonderplanken:

Kunststof of houtcomposiet vlonderplanken zijn de laatste jaren sterk in opkomst. Zeker nu de houtprijzen de pan uit rijzen begint houtcomposiet steeds aantrekkelijker te worden. Een groot voordeel van deze vlonderplanken is dat ze meestal gemaakt worden van een combinatie van hout en een soort hars. Het gebruikte hout is veelal een afvalproduct afkomstig van houtzagerijen. Het is nog erg moeilijk te zeggen hoe deze vlonderplanken zich zullen gedragen op de lange termijn daar het een artikel is die nog niet zo lang wordt toegepast. Persoonlijk vindt ik de meeste kunststof vlonderplanken niet mooi en de planken die wel mooi zijn hebben een prijskaartje die ver boven echt hout uitkomt. Het is een ideale plank als je graag met blote voeten in de tuin loopt. Deze planken zullen niet splinteren.

1. Indien je de planken rondom een zwembad wilt gebruiken vraag dan hoe dit product reageert op bijvoorbeeld chloor.

2. Vraag om de garantie. Met name op de kleur van het product. Je hebt te maken met echt hout in combinatie met kusthars wat inhoud dat de planken zullen verkleuren.

3. Controleer of de planken recht zijn. Ik vind dat je van deze planken mag verwachten dat ze recht zijn in tegenstelling tot echt hout.

Aflevering van vlonderplanken:

Als de vlonderplanken bezorgd worden leg deze dan niet plat op de grond. De kans dat de planken dan kromtrekken is erg groot. Leg de planken op 2 of 4 latten/balken zodat de onderkant los van de grond is. Controleer de planken bij aflevering goed op eventuele beschadigingen. Indien de vlonderplanken in één bundel gelost worden is het verstandig om toch iedere plank te bekijken alvorens de afleverbon te ondertekenen. Indien dit niet geaccepteerd wordt door de bezorgdienst maak dan een aantekening op de afleverbon dat de planken niet gecontroleerd mochten worden of stuur de planken retour.

 


<