Tuinideeën & Tips

Lekker tuinieren brengt verschillende voordelen met zich mee en daarom zijn er miljoenen mensen in Nederland die graag wekelijks in hun tuin werken. In de eerste plaats is het goed voor de ontwikkeling van kinderen, want met een tuin leren ze meer over flora en fauna en daar hebben ze hun hele leven wat aan. Ook is het goed voor je eigen mentale gezondheid, want het is gebleken dat mensen rustig worden van werken in de tuin en dat is belangrijk in een tijd die voor veel mensen als stressvol wordt ervaren.

Ook is het fijn om je eigen groenten te verbouwen in de tuin, er te relaxen of leuke feesten in je tuin te geven. Maar tuinieren is nog niet zo eenvoudig als veel mensen denken. Wat zijn dan de veelgemaakte fouten en hoe los je deze op?

Fout 1: geen goede afwerking
Je tuin draagt ook bij aan de esthetiek van je woning en dus is het ook een visitekaartje. Daarom is het relevant om voor een aantrekkelijke tuinstijl te gaan. Uiteraard heb je daarbij veel keuzevrijheid, maar elke tuin moet goed afgewerkt worden, want anders lever je in op de esthetiek en dat wil je voorkomen.

In veel tuinen zie je helaas dat grond, grind en/of gras niet op de goede plekken ligt. We begrijpen dat dit probleem niet altijd gemakkelijk op te lossen is, maar dit lukt gelukkig wel met een borderrand. Dit eenvoudige product houdt alles in je tuin netjes en strak.

Fout 2: onderhoudswerkzaamheden onderschatten
Je tuin onderhouden: het klinkt eenvoudig, maar helaas wordt dit, zeker door beginnende tuinieren, regelmatig onderschat. Want er komt nogal wat kijken bij het onderhouden van de tuin. Allereerst heb je in vrijwel elke tuin natuurlijk te maken met onkruid. Het liefst gebruik je daarvoor geen chemische bestrijdingsmiddelen en dit maakt het soms lastig om het snel te verwijderen.

Ook moet je aandacht besteden aan het bemesten van de tuin, het snoeien van de planten, bladeren opruimen, eventueel het onderhouden van de vijver en ga zo maar verder. Het is kortom geen sinecure en daarom is het belangrijk om echt tijd vrij te maken voor tuinonderhoud. Maak een goede planning, zet concreet uiteen welke taken je hebt en wanneer je er mee aan de slag gaat. Als je alles op een rijtje hebt, dan is het een stuk gemakkelijker om je tuin succesvol te onderhouden.

Fout 3: te veel kale plekken in de tuin
Onkruid kun je beter voorkomen dan genezen. Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een minimalistische tuinstijl en die heeft doorgaans veel kale plekken. En die worden natuurlijk door de natuur opgevuld met onkruid en dat groeit als kool. Vul daarom kale plekken op met goede bodembedekkers.