kat_poep_tuinIkzelf ben erg blij met de katten die wij hebben. Zonder deze dieren zouden we een muizenplaag krijgen hier op het platteland. De 4 katten vangen dagelijks wel een muis zo hoef ik dus niets aan de muizen te doen en kan ik de natuur zijn gang laten gaan. Anders wordt het als deze katten hun behoefte gaan doen in de tuin. Dat is natuurlijk altijd "de kat van de buren" waardoor het misschien nog erger is. Ik heb in de loop der jaren een aantal tips ontvangen hoe je nou "de kat van de buren" uit je tuin kan houden. Onderstaand de inzendingen.

 

 

 

1. Voorkom zoveel mogelijk losse aarde of zand: Katten staan erom bekend " netjes" te zijn en zullen hun behoefte altijd willen begraven. Een plek in de tuin met losse aarde en/of zand is dan ideaal. Vaak zie je dat katten hun behoefte om die reden juist in de zandbak van de kinderen doen. Zorg dat er een deksel op de zandbak gelegd kan worden wanneer de kinderen er niet in spelen. Een aantal bodembedekkers op de plaatsen met losse aarde zou de katten doen besluiten hun behoefte nog een deur verder te doen.

2. Verschillende mensen mailden dat het strooien van koffiedik op de plaatsen waar katten hun behoefte doen helpt. Van andere hoorde ik weer dat dit slechts een heel korte periode helpt. Indien je deze methode gaat uitproberen is het raadzaam om dagelijks de koffiedik in de tuin te strooien.

3. Ook een vaak gehoorde methode is een scheut azijn op de plaats waar de katten hun behoefte doen in uw tuin. Persoonlijk ben ik hier geen voorstander van daar azijn niet goed is voor de beplanting.

4. Twee mensen mailden dat peper een goede manier is tegen katten in de tuin. Ik kan hier verder weinig informatie over vinden dus kan niet vertellen of dit daadwerkelijk werkt.

5. Zorg voor een omheining waar katten niet overeen kunnen klimmen: Dit is in mijn ogen geen oplossing daar een kat ongelooflijk lenig is en een echte klimmer. Hoe hoog de schutting ook zal zijn een kat zal gewoon in je tuin komen.

6. Katten uit de tuin houden door planten te kiezen waar katten een hekel aan hebben: Dit is wel een doeltreffende manier wat nog voor wat kleur in de tuin zorgt ook. Bekend is dat katten een hekel hebben aan Geraniums, Dictamnus en Aloysia. Deze planten verspreiden een citroengeur waar katten niet van houden. Je kan het katten bezoek in de tuin ook controleerbaar maken door juist planten in de tuin te zetten waar katten van houden. Deze planten zet je dan in een hoek in de tuin waar je het niet erg vind als de katten daar hun behoefte doen. Bekende planten waar katten van houden zijn o.a. Nepeta, Teucrium, Schildzaad, Dianthus, Sagina en Kattengras

7. Vraag het de eigenaar van de kat: Hoewel dit de meest logische mannier lijkt van de poepende kat van de buren af te komen is dit iets wat je niet hoeft te verwachten.

Naast bovenstaande methode zijn er een hele reeks met commerciële middeltjes op de markt met wisselende resultaten. Ik ben altijd voorzichtig met het beoordelen van commerciële artikelen als ik er zelf geen ervaring mee heb. Indien er fabrikanten zijn die hun producten willen laten testen door de lezers van Onlinetuinieren.nl staan we hiervoor open. 

<