Tuinmeubels_schoonmakenInmiddels heb ik dankbaar de eerste echte zonnestralen mogen ontvangen. Het valt bij de eerste lentedagen direct op dat men weer het huis uitkomt om hiervan te genieten. Is het niet om de auto te wassen of ramen te lappen dan is het zeker de tuin waar je momenteel veel mensen in ziet. Zeker hier op het platteland, waar we nog grote paasvuren maken, wordt er druk gesnoeid in de tuin. Al het schone snoei afval wordt op aangewezen plekken verzameld waardoor je niet te maken hebt met afvoerkosten van het snoei afval. Het zal vast weer gezellig worden als deze paasvuren ontstoken worden!

 

Naast de vele snoei werkzaamheden die in deze maand plaats moeten vinden is het schoonmaken van de tuinmeubelen 1 van de eerste tuinklussen. Ook ik overweeg de tuinmeubels weer goed schoon te maken. Ik heb teakhouten tuinmeubels en picknickbanken die qua uitstraling wat mij betreft het beste bij de omgeving passen maar toch het nodige onderhoud vragen. Zeker als je deze in het najaar en winter buiten hebt laten staan zal een goede schoonmaakbeurt geen overbodige luxe zijn.

Houten tuinmeubels met een lichte vervuiling kan je het beste schoonmaken met heet water en groene zeep. Neem een voldoende harde borstel of pannenspons en boen de tuinset schoon. Indien je te maken hebt met een zware vervuiling van de teak houten tuinmeubels kan je het beste ter werk gaan met een oplossing van soda in heet water. Nadat je de tuinmeubels goed geboend hebt en droog zijn schuur je ze lichtjes op met een fijn schuurpapiertje en de tuinmeubels zijn weer als nieuw. Als je weer een showroom uitstraling wil hebben kan je ze nog na behandelen met teak olie.

Helaas zie ik maar al te vaak dat tuinmeubels schoongespoten worden middels een hoge drukspuit. Helaas zal dit zeker na verloop van tijd meer kwaad dan goed doen. De hoge drukspuit heeft zoveel kracht dat het hout stuk zal gaan. Diepe groeven zijn het resultaat wat niet meer met licht opschuren op te lossen zal zijn. Het vuil kan zich juist in die diepe groeven gaan ophopen waardoor de tuinset ieder jaar moeilijker schoon te maken is.

<