Tuingereedschap_schoonmakenTuingereedschap schoonmaken en onderhouden

Het voorjaar is begonnen en het tuingereedschap wordt weer tevoorschijn gehaald. Goed en scherp tuingereedschap verlichten het toch zware tuinwerk aanzienlijk. Ook is scherp tuingereedschap beter voor de planten daar je met een scherpe snoeischaar een veel mooiere snoeiwont maakt als met een botte. Om dit gereedschap in goede conditie te houden geven we onderstaand een aantal tips.

1. Tuingereedschap met houten stelen kunnen door uitdrogen los gaan zitten. In de verbinding van bijvoorbeeld de steel en de bezem of steel en schoffel zal hierdoor meer ruimte ontstaan. Je kan dit makkelijk verhelpen om dit tuingereedschap zo nu en dan in een bak met water te leggen.

2. Als de bezem los van de steel zit kan je die zonder spijkers of schroeven weer stevig op de steel krijgen door de bezem verticaal te houden, met de bezem naar boven gericht, en dan met de achterkant een aantal maal op de grond te stampen.

3. Hang gereedschap altijd op nadat je het gebruikt hebt. Tuingereedschap wat op een betonnen vloer wordt gezet heeft de meeste kans op roesten. Tuingereedschap wat roest is bot en het zal veel zwaarder zijn ermee te werken.

4. Als je heggenscharen en snoeischaren opbergt vouw deze dan dicht. Dit verlengt de levensduur en is een stuk veiliger.

5. Kruiwagens en gieters die buiten blijven staan kan je het beste op zijn kop zetten. Op deze manier zal er geen regenwater in blijven staan.

6. Stalen tuingereedschap zoals een schop, schoffel en hark blijven langer mooi als je het zand na gebruik verwijderd en zo nu en dan insmeert met een vette doek. gebruik hiervoor altijd een zuurvrije olie of vaseline.

7. Tuingereedschap wat is gaan roesten kan je proberen op te knappen door deze met een fijn schuurpapiertje te schuren.


<