Anti worteldoek is geweven uit zwart plastic. Het heeft als voordeel dat het wel water maar geen licht en wortelgroei doorlaat. Anti worteldoek is op een rol verkrijgbaar in verschillende breedtes.

De meest voorkomende breedte maten zijn: 105, 165, 210, 330, 420 en 525cm. Bij onvoldoende breedte laat je het anti worteldoek 10 cm overlappen. Er zijn vele toepassingen voor anti worteldoek. Onderstaand heb ik deze voor je beschreven.

Anti_worteldoek_0001

Anti worteldoek onder halfverharding:
Anti worteldoek is bij uitstek geschikt om onkruidgroei bij halfverhardingen te voorkomen. Grind, split, houtsnippers of andere half verhardingen worden vaak rechtstreeks op de aarde of het zand aangebracht waardoor het onkruid van onder af door de halfverharding heen groeit. Onkruidbestrijding zonder te grijpen naar chemische middelen wordt dan bijna onmogelijk. Hou wel rekening met een laag van minimaal 5 cm bovenop het anti worteldoek. Zo voorkom je dat het anti worteldoek omhoog komt. Persoonlijk ben ik er geen voorstander van om anti worteldoek te gebruiken onder grind. Grind is rond en zal door deze vorm over het doek blijven schuiven. Bij tuinpaden is dit meestal geen probleem maar bij een oprit zou dat betekenen dat binnen de kortste keren het anti worteldoek omhoog komt ook als de grindlaag dikker is dan 5cm.

Anti worteldoek onder bestrating:
Anti worteldoek om onkruidgroei tussen de bestrating tegen te gaan is volkomen onzinnig. Dit wordt slechts uit commercieel oogpunt aangeraden of door onvoldoende vakkennis. Onkruid wat tussen de bestrating groeit ontstaat door zaden die van boven af op de bestrating vallen en ontkiemen tussen de voegen van de stenen. Je kunt wel anti worteldoek onder het straatwerk leggen als je veel last hebt van mollen of muizen. Deze graven gangen onder uw nieuwe straatwerk en er zullen dan verzakkingen ontstaan. Door gebruik van anti worteldoek zullen de stenen waaronder de gangen zijn gegraven opgevangen worden door het doek waardoor eventuele verzakkingen minder erg zullen zijn. Ook is door het gebruik van doek onder de bestrating de drukverdeling gunstiger.

Anti_worteldoek_0002

Anti worteldoek op een talud:
Een tuin met een talud wordt vaak als een groot probleem ervaren. Vragen als "Hoe beplanten we het talud?" en "Hoe onderhouden we het talud?" zijn mij niet vreemd. Er is een vrij simpele manier om een talud te beplanten zonder dat je op die lastige schuine helling onkruid hoeft te wieden. Zorg in eerste instantie dat het talud vrij is van obstakels, onkruid en andere beplanting. Hark het talud mooi egaal en verwijder eventuele bulten en kuilen met een panschop. Rol nu het anti worteldoek uit over het talud. Je kan het anti worteldoek het beste om de 50 cm vastzetten met tentharingen. Om kosten te besparen kan je natuurlijk ook stevig ijzerdraad ombuigen tot "U" vormen die je door het anti worteldoek heen prikt ook kun je tegels her en der op het anti worteldoek leggen. Knip nu op de plaatsen waar je een plantje wil planten een rond gat in het anti worteldoek (hoe kleiner hoe beter). Vervolgens plant je de planten in de geknipte gaten in het doek. Een aangeplant talud ziet er niet alleen mooi uit, de wortelgroei van de planten geeft stevigheid aan het talud en voorkomt uitspoeling van de aarde.

Bodembedekkende beplanting geschikt voor een talud:

• Struikrozen / heesterrozen
Cotoneaster horizontalis
• Cotoneaster dammeri
Hedera
Euonymus
• Lonicera japonica

Anti worteldoek achter beschoeiing:
Als je een houten beschoeiing gaat aanleggen hou er dan rekening mee dat aarde en zand door de kieren kunnen uitspoelen wat lelijke verzakkingen tot gevolg heeft. Om dit te voorkomen kun je het beste anti worteldoek achter de beschoeiing maken. Dit kun je doen met een nietpistool of door een lat tegen de beschoeiing te schroeven waarachter je het anti worteldoek klemt.

Anti_worteldoek_0003

Anti_worteldoek_0004Anti worteldoek onder aardbeienplantjes voorkomt dat de aardbeien gaan rotten en voorkomt onkruidgroei. Rol anti worteldoek uit over de oppervlakte waar je aardbeien wil planten. Knip om de 25 cm een rond gat in het anti worteldoek. Zorg er voor dat het gat niet groter is dan noodzakelijk. Plant nu de aardbeien op de plaatsen waar je een gat geknipt hebt. Op deze manier hangen de aardbeien niet op de grond en zal je veel minder last hebben van rottende aardbeien.

{jcomments on}

 

<