Impregneren of verduurzamen is het preventief behandelen van hout met chemische hout verduurzaammiddelen (biocide). Dit wordt gedaan om de duurzaamheid van het hout te verlengen.

Door het hout te impregneren is het beter bestand tegen weersinvloeden, schimmels en insecten. Wolman zouten worden veel gebruikt om hout te impregneren. De bekendste wolman zouten zijn:
 
CC-zouten: deze bevatten veel chroom en koper
CCA-zouten: deze bevatten naast veel chroom en koper ook arseen

geimpregneerd_hout_komo_0001Wolman zouten geven het hout een groene of blauwe kleur. Impregneermiddelen kunnen door regen in het milieu terecht komen. Impregneermiddelen zijn slecht afbreekbaar en schadelijk voor bodem en waterorganismen. Ook voor impregneren is er een keurmerk in het leven geroepen. Dit is het KOMO-keurmerk. Geïmpregneerd hout met een KOMO-keurmerk voldoet aan een aantal eisen waardoor het minder schadelijk voor het milieu is. Impregneermiddelen zijn niet alleen schadelijk voor het milieu maar kunnen ook schadelijk zijn voor uw eigen gezondheid. Denk eens aan geïmpregneerd hout dat gebruikt wordt voor speeltoestellen!

Thermisch gemodificeerd hout:
Door hout te verhitten kan het beter tegen invloeden van buitenaf. Dit proces heet thermische modificatie. Zachte houtsoorten zoals vuren en populier met een duurzaamheidsklasse van 3, 4 of 5 kunnen na deze behandeling dezelfde eigenschappen als hout met een duurzaamheidsklasse van 1 of 2 behalen. Het wordt dan net zo duurzaam als veel hardhoutsoorten en is niet schadelijk voor uw gezondheid. Thermisch gemodificeerd hout is verkrijgbaar bij de professionele bouwmaterialen leveranciers.

{jcomments on}

 

<