Grind is een bekend en veelgebruikt materiaal voor in de tuin. Het komt in veel verschillende soorten, vormen en kleuren voor en kent hierdoor ontelbaar veel toepassingen! Het is ideaal als siersplit, als bodembedekking of als verharding op de oprit.

Bijna iedereen zegt grind tegen alle soorten kiezelsteentjes, maar in feite is er een onderscheid te maken tussen grind, wat ronde kiezeltjes heeft en split, wat een hoekige korrel heeft (gebroken materiaal).

Wanneer u grind of split wilt gaan leggen, dan zijn een aantal dingen van belang om in de gaten te houden voor u een bepaalde soort gaat toepassen:

− Gaat u er regelmatig op lopen, neem dan een middelmatig formaat ergens tussen de 5-32mm. In heel fijne steentjes zakt u weg en grove keien lopen weer onprettig. Bijv. 8-16mm of 15/25mm.

− Gaat u een oprit of erf aanleggen, neem dan een soort die hard genoeg is dus niet snel vergruist. Ook in dit geval is een middelmatig formaat het meest praktisch.

− Leg anti-worteldoek om onkruidgroei te voorkomen en zodoende onderhoud te reduceren.

Hoeveelheid grind (subtitel)

Voor het bepalen van de juiste hoeveelheid gelden de volgende stelregels:

− Laagdikte 5cm in het geval van formaten tussen de 5-32mm. Bij grotere maten een iets dikkere laag aanhouden om het geheel dekkend te krijgen.

− De vuistregel is 75kg per m2.

− Het aantal m3's uitrekenen doet u zo:

lengte (in meter) x breedte( in meter) x laagdikte (in meter, bij 5cm dus 0,05) = aantal m3's.

Voorbeeld: een tuin van 5m lang en 6m breed = 5 x 6 x 0,05 = 1,5m3. 

<