Een erg makkelijke manier om bladverliezende heesters en klein fruit te vermeerderen is stekken middels een Houtstek of zoals vele zeggen Winterstek. Zowel de naam Houtstek als de naam Winterstek zijn goed te verklaren. De naam winterstek is gegeven door het feit dat je stekt in de winterperiode. Eigenlijk stek je op het moment dat de plant in rust is. Dit is de periode van oktober tot februari als de plant zijn blad heeft laten vallen. De naam Houtstek is gegeven omdat we stekken van de houtige delen van de heester nemen. De toppen (uiteinden) van de takken zijn te zacht om een goede winterstek van te maken. Een goede Winterstek dient goed uitgerijpt te zijn. Je kan dit herkennen aan de bruine kleur van de bast.

Ondanks de naam Winterstek is het niet verstandig om te gaan stekken als het vriest of de takken nog bevroren zijn van een eerdere vorstperiode.

1. De beste periode voor Houtstek is november of december. Knip met een vlijmscherpe snoeischaar een eenjarige potlooddikke tak af. Zowel de top als de basis van de eenjarige tak zijn ongeschikt voor het maken van een Houtstek. Je gebruikt voor Houtstek alleen het middelste deel van de tak. Indien de eenjarige tak lang genoeg is kan je meerdere potlooddikke stekken uit één tak knippen.

2. De beste lengte van de Winterstek is afhankelijk van de grondsoort waarin de stekken komen te staan. Voor natte grondsoorten maak je stekken van ongeveer 15 tot 20 cm lengte en voor drogere grondsoorten neem je stekken met een lengte van 20 tot 25 cm. De boven en onderkant van de stek knippen we op verschillende manieren.

Onderkant: Knip of snij de stek ongeveer een halve centimeter onder een oog (knop) schuin af. Door schuin te knippen/snijden is de wondoppervlakte groter waardoor er meer kans op callusweefsel is wat resulteert in een betere wortelontwikkeling.

Bovenkant: Knip of snij de stek ongeveer een halve centimeter boven een oog (knop) recht af. De rechte wond heeft de kleinst mogelijke wondoppervlak waardoor de kans op verdamping of uitdroging kleiner wordt. Je kan deze wond het beste direct even in de entwas steken.

3. Bind de stekken met touw of een elastiekje stevig bij elkaar. Het beste is om bundels van ongeveer 25 stekken bij elkaar te binden. Houd goed de groeirichting van de stekken in de gaten als je ze in bosjes bij elkaar bind. Je kan dit makkelijk herkennen daar de onderkant van de stekken schuin afgeknipt zijn.

4. Maak een beschutte plaats gereed waar je de stekken in de grond kan zetten (inlegeren). Doe dit het liefste op een beschutte plaats. Een plaats met weinig wind en niet te felle zon is de beste plaats voor uw Winterstekken. Alvorens je de stekken in de grond zet maak je de aarde goed los en meng je door de aarde een beetje scherp zand of metselzand voor een goede drainage. Zet de stekken nu voor ongeveer ²?₃ in de grond. Druk de grond om de stekken heen stevig aan (niet stampen).

5. Indien er strenge vorst op komst is dek je de stekken voorzichtig af met beukenblad of coniferengroen. Na de vorstperiode verwijder je deze bescherming weer.

Nu is het tijd om de grond waar de stekken straks uitgeplant gaan worden voor te bereiden. Spit de grond goed om en meng er een goede humusrijke grond doorheen. Persoonlijk zou ik willen afraden om zo kort van te voren met stalmest te werken daar dit voor de stekken te scherp is. Indien het een erg natte grondsoort betreft doe je er verstandig aan ook hier wat scherp zand of metselzand te vermengen met de aarde. Voor uw eigen gemak en het beste resultaat kan je over de aarde een stuk zwart antiworteldoek spannen. Door het antiworteldoek heb je geen last van onkruid, blijft de aarde makkelijker vochtig en zal de aarde sneller opwarmen en minder snel weer afkoelen wat de wortelgroei van de stekken straks ten goede zal komen. Ook kan je alvast kleine gaatjes knippen of snijden in het antiworteldoek op de plaatsen waar straks de stekken uitgeplant worden. De makkelijkste manier is om een + teken in het doek te snijden doe dit ongeveer om de 15 cm. 

Eind februari tot half april graaf je de stekken voorzichtig uit en verwijder je het touw of elastiekje. Ga hierbij zorgvuldig te werk om te voorkomen dat je het gevormde callusweefsel niet beschadigd. Let op!: het is normaal dat er nu nog geen wortelgroei zichtbaar is. Plant de stekken nu uit op de al voorbereide stuk grond. Indien u de grond niet voorzien had van zwart antiworteldoek dan dient u de stekken ook op een plantafstand van ongeveer 15 cm uit elkaar uit te planten. Indien u de grond wel had voorzien van zwart antiworteldoek dan kun u de stekken planten in de al opengewerkte gaatjes in het doek. Plant de stekken op dezelfde diepte aan zoals u de eerste keer heeft gedaan. Meestal kan je aan kleurverschil op de bast de plantdiepte aflezen. Druk de aarde nu weer stevig aan.

Meestal zullen de stekken, afhankelijk van de weersomstandigheden, snel wortel schieten en de knoppen uitlopen. Bescherming tegen een te felle zon op de jonge uitlopers is geen overbodige luxe daar deze tere delen snel kunnen verbranden. Ook dient u de aarde goed te controleren op vochtigheid. In de meeste gevallen zijn de stekken de komende herfst klaar om uitgeplant te worden op hun definitieve standplaats.

Onderstaand een lijst met heesters die zich middels Winterstek goed laten vermeerderen:

Buddleja (Vlinderstruik)
Callicarpa (Schoonvrucht)
Caragana (Erwtenstruik)
Caryopteris (Baardbloem)
Colutea (Blazenstruik)
Cornus (Kornoelje)
Deutzia (Deutzia)
Diervilla (Diervilla)
Eleagnus (Olijfwilg)
Fallopia (Heggenduizendknoop)
Forsythia (Chinees klokje)
Hibiscus (Hibiscus)
Hydrangea (Hortensia)
Hypericum (Hertshooi)
Kerria (Ranonkelstruik)
Kolkwitzia (Kolkwitzia)
Laburnum (Gouden regen)
Ligustrum (Liguster)
Lonicera pileata (Kamperfoelie)
Metasequoia (watercypres)
Parthenocissus (Wilde wingerd)
Philadelphus (Boerenjasmijn)
Physocarpus (Blaasspirea)
Populus (Populier)
Potentilla Ganzerik)
Prunus domestica (Pruim)
Pyrus (Peer)
Ribes (Ribes)
Rosa rugosa (Bottelroos, Rimpelroos)
Rubus fruticosus (Braam)
Rubus idaeus (Framboos)
Salix (Wilg)
Sambucus nigra (Vlier)
Spiraea arguta (Spierstruik)
Stephanandra (Kransspirea)
Symphoricarpus (Sneeuwbes)
Tamarix (Tamarisk)
Weigelia (Weigelia)

 

<