Erica heeft de Nederlandse naam Dopheide maar de Erica carnea soorten worden meestal Winterheide genoemd. De naam Winterheide doet je natuurlijk al vermoeden dat er iets bijzonders in de winterperiode te zien zal zijn wat ook het geval is. Erica carnea bloeit, afhankelijk van de soort, vanaf de late winter tot het begin van de lente met kleine cilindervormige bloemen in trossen. Erica carnea heeft kleine, naaldachtige bladeren met een lengte van ongeveer 8mm. De plant is wintergroen maar sommige soorten vertonen wel een typische herfstkleur. Erica carnea vereist een vochtige, goed gedraineerde zure bodem op een plaats in de volle zon of halfschaduw.

Erica_carnea_winterheide_0001 Erica_carnea_winterheide_0002 Erica_carnea_winterheide_0003

Gebruik:
Hoewel de Erica carnea een winterbloeiend heestertje is plant ik hem niet zo snel zomaar tussen andere planten. Heide is een plant die qua uiterlijk niet goed lijkt te passen in de traditionele Nederlandse tuinen. Ook heeft Heide hele andere behoeftes wat betreft de grondsoort. Heidesoorten vallen onder de groep ericaceae wat allen zuurminnende planten zijn. Zuurminnende planten verlangen een zure grond wat veel andere plantsoorten juist niet kunnen waarderen. Als je dan ook Heide in de tuin wilt dan kan je het beste een Heidetuin aanleggen. De beste manier om een heidetuin aan te leggen is om ongeveer 40cm van de huidige grond in de tuin af te graven en weer op te vullen met tuinturf. Indien je het vermoeden hebt dat de grond al zuur is dan kan je dit testen middels een bodemonderzoek. Maak het geheel een beetje glooiend of heuvelachtig om een natuurlijke uitstraling te creëren. Erg fraai is het om paadjes door de heidetuin te maken met bijvoorbeeld houtsnippers of schelpen.

Onderstaand een aantal planten die geschikt zijn om in een heidetuin te planten:
Azalea (Azalea)
Berberis (Zuurbes)
Brem
Calluna (Zomerheide)
Coniferen
Cotoneaster (Dwergmispel)
Daboecia (Ierse heide of Kruipheide)
Daphne (Peperboompje)
Enkianthus (Enkianthus)
Euonymus fortunei (Kardinaalsmuts)
Festuca (Blauw schapengras)
Gaultheria (bergthee)
Genista (Kruipbrem of verfbrem)
Hebe (Hebe)
Jasminum nudiflorum (Winterjasmijn)
Kalmia (Laurierroos)
Leucothoe (Leucothoe)
Pennisetum (Lampepoetsersgras)
Pernettya (Parelbes)
Pieris (Andromeda)
Pinus (Den)
Rhododendron (Rododendron)
Sarcococca (Sarcococca)
Skimmia (Skimmia)
Vaccinium vitis-idaea (Vossebes)
Yucca (Palmlelie)

Vermeerderen:
Erica carnea kan je vermeerderen middels zaaien, stekken en scheuren.

Snoeien:
Erica carnea heeft de neiging om aan de onderkant te gaan verhouten als er niet jaarlijks een snoeibeurt plaatsvindt. De takken worden dan te lang en te zwaar waardoor de plant uit elkaar valt wat geen fraai gezicht is. Direct vanaf het eerste groeiseizoen dien je om dit te voorkomen, direct na de bloei, de Heide voor een derde terug te knippen wat het makkelijkst gaat met een scherpe heggenschaar. Knip de plant niet recht af maar probeer er mooie polletjes van te knippen. Indien je te maken hebt met een al verhoute heideplant dan is het moeilijk om er nog een mooie frisgroene plant van te maken. Als je de Heide tot op het kale hout terugsnoeit dan is de kans dat de plant niet meer uitloopt erg groot. Natuurlijk kan je het wel proberen maar de praktijk zal uitwijzen dat een rit naar het tuincentrum verstandiger is.

Populaire soorten:

Erica_carnea_winterheide_0004Erica carnea: De “gewone? Winterheide die een hoogte zal bereiken van ongeveer 25cm. De bloemen zijn purperroze en bloeien vanaf januari tot en met maart.

 

 

Erica_carnea_winterheide_0005Erica carnea ‘Aurea’: Deze schitterende Winterheide wordt over het algemeen aangeplant om het goudgele loof. De hoogte zal ongeveer 20cm worden. De roze bloemen bloeien vanaf februari tot en met maart.

 

 
Erica_carnea_winterheide_0006Erica carnea ‘Challenger’: Makkelijk groeiende ongeveer 25 cm hoog wordende cultivar die wel 45 cm breed kan worden. Bloeit vrij laat vanaf maart tot en met half mei met wijnrode bloemen. Het loof is groen en verkleurd in de winter naar bronskleurig.

 


Erica_carnea_winterheide_0007Erica carnea ‘December red’: Rijk bloeiende heide vanaf december tot en met maart. De bloemen zijn voor heide groot en roze van kleur. Het loof van deze 25 cm hoge heide is donkergroen.

 


Erica_carnea_winterheide_0008Erica carnea ‘March Seedling’: Wordt niet veel hoger dan 15 tot 20 cm en bloeit vanaf februari tot en met april. Het loof is bronsgroen en de bloemen paars/roze.

 Erica_carnea_winterheide_0009Erica carnea ‘Pink Spangles’: De naam zegt al genoeg over de bloemkleur. Deze Winterheide bereikt een hoogte van ongeveer 25cm en bloeit vanaf januari tot en met maart.

 

 

Erica_carnea_winterheide_0010Erica carnea ‘Praecox Rubra’: Deze soort bloeit met paars rode bloemen vanaf februari tot en met april. Groeit mooi breed uit en bereikt een hoogte van ongeveer 20cm

 

 

Erica_carnea_winterheide_0011Erica carnea ‘Pirbright Rose’: 20cm hoog wordende Heide met roze bloemen vanaf februari tot en met april.

 

 

Erica_carnea_winterheide_0012Erica carnea ‘Rubinteppich’: Rijk bloeiend met karmijnroze vanaf februari tot en met april. Zeer geliefde soort bij vele heideliefhebbers. Deze Heide vormt op den duur een mooi dicht tapijt.

 

 
Erica_carnea_winterheide_0013Erica carnea ‘Ruby Glow’: Erg mooie donker paarse bloemen die vanaf februari tot en met april bloeien. Deze soort zal niet veel hoger worden dan 20cm.

 

 

Erica_carnea_winterheide_0014Erica carnea ‘Snow Queen’: Slechts 15cm hoog zal deze Winterheide worden. De bloemen zijn wit en bloeien vanaf december tot en met maart

 

 

Erica_carnea_winterheide_0015Erica carnea ‘Springwood White’: Wederom zeer goede bodembedekkende eigenschappen met een hoogte van ongeveer 25cm. Zuiver witte bloemen vanaf februari tot en met april.

 

 

Erica_carnea_winterheide_0016Erica carnea ‘Whisky’: Zeer opvallende Winterheide met een hoogte van ongeveer 20cm. Het loof is geeloranje van kleur en de bloemen die vanaf maart tot en met april bloeien zijn rood.

 

 

<